Eftersom jag jobbar konstant natt så är jag hela tiden ledig längre perioder, allt från 4-9 dagar i sträck. Då sambon jobbar oregelbundand tider så faller det ofta att barnen knappt är på förskolan/går korta dagar. Det är helt fantastiskt att ha den möjligheten att vara så mycket med barnen. Men med äldsta dottern, som är väldigt social av sig, börjar jag se det mer som ett problem på senare tid. Jag känner inte att hon får den stimulans hon skulle behöva av att vara med mig och lillasyster. Hon har inga "speciella kompisar" på förskolan, för hon är knappt där. Frågar vi vilka hon leker med så blir det inte direkt något svar som förut då hon gick 15h. Hon älskar att vara på förskolan där hon får träffa folk och pyssla och ha sig. När vi är hemma långa perioder blir det inte så då inga är hemma. Lägg till att barnen blir sjuka, då blir det minst 2veckor hemma, ibland nästan 3 bara pga hur vi jobbar. Yngsta däremot har inte samma behov, hon kör sitt egna race och jag känner inte att hon har samma behov av det här sociala och träffa folk. Även om hon också älskar förskolan. Kan man få mer tid på förskolan? Eller kommer dom bara fortsätta använda samma argument om att "det går ju så bra fast det är långa perioder emellan". Jag menar såklart inte att hon ska gå 7-16 varje dag. Men kanske gå 2 korta dagar mina lediga veckor bara för att hon ska få miljöombyte och få sitt sociala som hon mår bra av. Eller är det helt enkelt så att det krävs mer än att vi som föräldrar ser en saknad?
Var är jag?
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
När en förälder är ledig så ska barnet vara hemma enligt förskolans regler . men Du kan ju springa på öppna förskolan och hitta vänner med matchande åldrar på Facebook grupper
Om din äldsta är över 3 år så gäller "allmän förskola". Det innebär att kommunen är skyldig att erbjuda ditt barn (minst) 525 timmar på förskolan under lovfria veckor. Detta oavsett om du är föräldraledig, studerar eller arbetar. Hur timmarna fördelas bestämmer kommunen/rektorn beroende på om det är en kommunal eller privat förskola. Detta gäller även om du är ledig från ditt arbete. Så är ditt barn över 3 år så kan du ha en dialog med rektorn på förskolan kring vilka dagar ditt barn får gå och hur många timmar per dag. Vissa kör 3 timmar per dag och 5 dagar i veckan men i min kommun är det 3 dagar i veckan och 5 timmar per dag och förlagt tis-tors. Så jag tror inte att du kommer kunna styra dagarna själv men ditt barn har rätt att vara på förskolan 15 timmar i veckan iaf 😊 la in texten från Skolverket med hänvisning till skollagen, vilket innefattar den allmänna förskolan så du kan använda det ifall ngn diskussion uppstår med rektorn/kommunen. Lycka till! "Det innebär att även barn som inte har rätt till förskola utifrån exempelvis föräldrarnas förvärvsarbete eller studier ändå ska erbjudas minst 525 timmar." "Kommunen måste erbjuda allmän förskola under minst 525 timmar om året. Det motsvarar i princip tre timmar om dagen under skolans terminer. Men det finns inget som hindrar att kommunen erbjuder fler timmar. Det är kommunen som beslutar om hur allmän förskola ska organiseras utifrån lokala förutsättningar, barnets behov och föräldrarnas önskemål. Det är också kommunen som beslutar hur förskolan ska samordnas med övrig verksamhet. Källor: 8 kapitlet 4, 16 och 20 §§ skollagen samt proposition 2008/09:115 Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar, sidan 43. "
Återigen. Sysselsättningen har ingen betydelse. Skollagen säger att rättigheten finns, men det är inget krav om inte det finns särskilda behov. Och det är något som TS behöver komma överens om med sin förskola och barnets rektor. Det ger inte per automatik rätt till att visats hur som helst utan det är rektor som beslutar i sådana fall när dessa timmar och dagar ska läggas, det är inget som TS kan styra över.
Då verkar vissa kommuner tolka lagen lite tokigt. Min man jobbade för en tid sedan skift och var ledig var femte vecka. Dottern var då över tre och vi fick kämpa som djur för att ha rätt till nåååågra extra timmar på förskola de veckor han behövde sova pga att ha jobbat sent skift. Men de veckor han var ledig var det inte tal om att dottern skulle ha rätt att vara på förskolan 15h eftersom mannen var ledig
Skollagen är tydlig , from hösten det året barnet fyller 3 år gäller allmän förskola oavsett sysselsättning på förälder. Så jooo, om man har schema som gör att barnet är ledig mycket så får de vara där 15 timmar/vecka. Det gäller hela Sverige oavsett kommun, krävs ingen dispans alls. Är däremot barnet yngre kan man ansöka om utökad tid så att barnet kan få gå regelbundet för att få en regelbundenhet. Det är pga detta som den allmänna förskolan faktiskt finns.
Fast det där stämmer ju inte heller. Det står i lagen att det gäller om föräldrarna studerar eller är arbetslösa. Står inget om att barn vars föräldrar är lediga från sina jobb att de får vistas på förskolan när de själva är hemma. Det gäller oavsett ålder. Det är skillnad på att vara ledig och vara föräldraledig. Vad jag kan se när jag läser skollagen så står det inget att barn har rätt till förskola då. Det är om föräldern är föräldraledig som det gäller. Föräldrar lediga från sina jobb har andra regler och där har olika kommuner olika huvudregler. Det har inget med skollagen att göra det är vad varje enskild kommun har för riktlinjer och bestämmelser. Vissa erbjuder den typen av dispens medan andra inte gör det.
Dock stämmer det inte Therese. Barnen har från 3års ålder alltid rött till allmän förskola dvs 15h i veckan oavsett om förälder är ledig eller inte. Däremot kan förskolor undgå detta på olika sätt beroende på hur det styrs. På vår förskola en privat förskola på landsbygden måste vi fylla i särskild blankett om barnet ska vara berättigad att gå de 15h som en förälder ex är lång ledig pga natt jobb. Detta infördes i höstas. Har arbetat natt i 8år och blir långledig med jämna mellanrum. Har kunnat schemalägga mina fritt med stor dialog ihop med förskolan. Nu får jag dotterns sista år rätta mig till de "nya" reglerna och ansöka om dispens. Men nu gör det inget då hon iaf bara kommer gå 15h pga syskon som kommer i januari. Men är mycket upp till förskolorna/kommunen själv. Men barnet har rätt till sina 15h i veckan. Sen om vissa vill att dispenslappen fylls i eller inte det bestämmer rektorn eller kommunen.
Ebbasj: Förstår din poäng, men här handlar det inte om vad för sysselsättning föräldrarna har utan att de är mycket lediga. Och är man ledig får inte barn vara på förskolan oavsett. De önskar få beviljat att vistas på förskolan lite mer till det äldre barnet även om en förälder råkar vara ledig och är hemma med den yngre.
Hur gammal är det äldsta barnet? Enligt Skolverket så sägs det såhär ” Barn ska också erbjudas förskola om de behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola på grund av fysiska, psykiska eller andra skäl. Från och med höstterminen det år då barnet fyller tre år ska kommunen erbjuda alla barn förskola under minst 525 timmar om året, så kallad allmän förskola. Det gäller OAVSETT vilken sysselsättning föräldrarna har. De 525 timmarna ska vara avgiftsfria. Källor: 8 kapitlet 3–7, 12, 16 och 20 §§ skollagen ”
Prata med pedagogerna och rektor på din förskola och förklara för dem det du beskriver här. Förhoppningsvis kan ni få någon sorts dispens så hon får vara på förskolan en kortare stund även de dagar ni är lediga för att få mer kontinuitet. Är ju tyvärr något som rektor måste fatta beslut om, och vet av egen erfarenhet (förskollärare) i två olika kommuner där den enda beviljade en sån typ av dispens medan den andra nekade så ju tyvärr också lite beroende på rektor och kommun med 🫤
Jag ska även tillägga att det är svårt att skapa relationer med jämnåriga och pedagoger om man ibland inte är på förskolan under 2 eller 3 veckor.
För barnets skull skulle jag prata med avdelningen om att hon ska gå 15 timmar i veckan för att dels ha rutiner, men också leka med jämnåriga. Tryck på att det handlar om hennes utveckling, främst den sociala. Annars kan du prata med rektorn på förskolan. Mvh Förskollärare