Ja va säger ni? Funderingarna kom då jag å dottern förut idag besökte vår lekplats å en grupp från närliggande förskola hade en utflykt dit. I sandlådan kom jag i samtal med en lite grabb, typ 3-4 år. Han tog dotterns hink å spade rakt ur händerna på henne med orden, man ska dela med sig. Jo sant på ett viss, tyckte jag men inte om nån annan använder det. Han sticker iväg å jag ser ingen annan möjlighet än att be personalen om att hjälpa mig få tillbaka sakern, då dottern såklart blev ledsen. Personalen var måttligt intresserad av att ta tillbaka sakerna, utan tyckte att han kunde ju få låna dom en stund. Blir då lite irriterad å påpekar, att de e väl inte min sak att förse alla andras ungar å främst en hel dagisavdelning med sandleksaker (hade väl vart ok om han stannade i sandlådan å lekt med dottern men han sprang iväg med sakerna). Den kvinnliga personalen reser då sig suckandes å går iväg å tar ett snack med pojken som efter mycket gnäll lämnar tillbaka sakerna. Å som slutkläm väser hon, å det heter förskola inte dagis!! Hoppas verkligen bara hon hade en dålig. Så efter mitt allt för långa inlägg undrar jag, e de jätte hemskt å säga dagis? Bra å veta då dottern troligen ska skolas in nästa år å vill ju inte trampa nån på tårna, mest att jag å sambon e ju vana sen vi va små att man gick till dagis, ingen värdering i det.
Var är jag?
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
Vad var de som var så hemskt med dagis när du gick där? Kan tycka att ibland e inte mycket bättre eller t o m sämre nu när man har gått över till förskola. Men som med mycket så finns ju såklart skillnader vart man har gått/går. Själv kommer jag ihåg min dagistid som lustfylld å där man faktiskt blev sedd å fick göra det man ville med vissa klara riktlinjer å rutiner. Tror ingen här som säger dagis anser att inte personalen inom våra förskolor ska ha all kred dom kan få, framför allt med dagens politik. Men att prata om förvaring när en annan gick å jämföra med idag e lite snett, då barngrupperna snarare ha ökat som jag kan se. Å än en gång det är politikernas fel å inte pedagogernas, dom gör nog så gott dom kan att följa läroplanen. Tror inte att ett ord har en sån viktig betydelse när det i grunden handlar om snedvriden planering ifrån våra förtroendevalda. I vår kommun hotar dom med å öka barngrupperna ännu till 19 barn på 3 vuxna om behovet av platser finns nästa år, då ha man samtidigt lagt ner vissa förskolor å avdelningar. Så vet inte hur man tänkt där. Känns ju sådär att skola in dottern nästa år men vill ändå försöka vara positiv å tro på att hon kommer få det bra. Å ska i längsta mån jag kan använda ordet förskola, om personalen där dottern börjar känner sig mer bekväm med det.
Eftersom dagis och förskola är skilda saker så säger jag förskola eftersom min son går på förskola. Dagis fanns när jag var liten och det vill vi inte tillbaka till. Höj pedagogernas status och säg förskola, inte så svårt bara man vill!
Fast nu handlar ju förskolans verksamhet just om lustfyllt lärande, genom lek och i socialt samspel, det är så man lär sig mest. Tillvägagångssättet i förskolan går inte alls att jämföra med det lärandet som sker i skolan sen - tyvärr tappas mycket på vägen där, man går från lustfyllt och konkret till trist och abstrakt. Jag är inte för läxor heller, men tyvärr är skolans verksamhet upplagd på ett sätt som gör att man sällan hinner med det som bör hinnas med skoltid. Jag kan också säga att jag fick som mest kritik av föräldrarna då jag försökte köra så läxfritt som möjligt - för då fick de för sig att deras barn inte lärde sig något...
Mycket viktigt för vissa förskolepedagoger! Vi hade en på pojkens förskola som redan första inskolningsdagen var mycket noga med att poängtera att det var en förskola och att ingående förklara skillnaden mellan förskola och dagis.. Nu säger förvisso både jag, sambon och pojken dagis, men den damen har bytt arbetsplats nu och de som är kvar bryr sig inte mycket om det..
jag gick på dagis när jag var liten och har ingen som helst lust att ändra det till att jag gick på förskola. Dock jobbar jag på världens bästa jobb (enligt mig själv)...på en förskola :-D Roligt men väldigt slitigt, EJ pga barnen utan på politikerna och deras jävla bestämmelser m.m
Jag har alltid sagt dagis och kommer alltid att säga!
Ja men jag menar ju inget nervärderande med att säga dagis, såklart ska all personal inom förskolan ha en eloge för det arbete dom gör å varje sätt att höja deras status e ju bra, men jag vill bara få fram om jag råkar snubbla över orden nån gång å säger dagis, så är det absolut inget menat illa mot personalen. Men ska tänka på vad jag säger.
Jag säger dagis och kommer alltid att göra de :) inget fel i de :)
Det handlar väl mest om ett försök att få upp statusen på förskolläraryrket, har man gått en 3-årig lärarutbildning vill man nog att folk ska veta att man har kompetens till mer än att "bara" "passa" barn. Innan 1998 hade förskolan ingen läroplan och även om man såklart lärde sig saker ändå, så fanns det inget som beskrev hur förskoleverksamheten skulle se ut. Nu finns det en läroplan som alla ska följa.
Så enligt dom (gissar förskolepersonal) så förvarades jag å mina jämngamla bara å inget lärde oss?! Ja jo jag har oxå hört den förklaringen. Få väl träna oss på å säga förskola då ;)
Fast det är tydligen jätteviktigt, för dagis syftar på att man förvarar barnen där under dagen (daghem) och förskola syftar på att barnen lär sig något och utvecklas under ledning av pedagoger... (fast vi säger dagis... har iofs dagmamma (fast det heter ju dagbarnvårdare) men borde väl säga - nu går vi till familjedaghemmet ... Men det känns lättare att säga - nu går vi till dagis)