Någon som har sitt/sina barn hos dagmamma? Varför valde ni det? Vad skiljer dagmamma o förskola åt? Det jag kan komma på är att det kanske är mindre barngrupp hos en dagmamma? Behöver de också följa någon slags pedagogisk plan? Hit me!
Var är jag?
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
Ser bara fördelar med dagmamma. Nu har jag själv mitt barn på förskola men det är för inga andra alternativ finns. Jag söker någon som ger mitt barn omsorg i första hand så jag som kvinna 2021 kan arbeta. Fördelen med dagmamma är - samma person som hälsar dig välkommen varje morgon -mindre grupper -barn i olika åldrar - samma extra dagmamma ifall den ordinarie är sjuk, således inte massa vikarier. -hemlagad mat -naturlig hemmiljö, tänker främst på de barn som växer upp i destruktiva hem för dem är det bra att få se hur ett riktigt hem kan vara och se ut. -mer fokus på omsorg än pedagogik - visst förskola har mer pedagogik men jag är uppvuxen hos dagmamma har toppbetyg så klarade mig helt klart utan pedagogik när jag var 1-5 år..... Fördel förskola -mkt personal = fler som har uppsikt över barnen -stora barngrupper (en nackdel) -ofta för få anställda och mycket vikarier (nackdel) -mer fokus på pedagogik än omsorg. -bra för barn att öva att vara i dessa miljöer då de sen ska gå i skolan i väldigt många år. -stressigt och stojigt om personal varnar för sin arbetsbelastning , att det är ohållbart för dem som pedagoger inom förskolan hur tror ni då det är för våra barn I dessa miljöer? Njae inte trivsammare elle fall....
Jag har ingen aning om dagmammor följer lpfö... men på många föreläsningar jag varit på genom jobbet(är barnskötare) och då är alla dagmammor i vår kommun med på dessa. jag har haft oturen att jobba på högt belastade förskolor men också det som fungerat utmärkt! Tycker du ska boka rundtur på både förskolor och hos dagmammor innan du bestämmer dig.
Min mamma jobbade som dagmamma från jag var ca 4-5 år tills jag gick på högstadiet och det fungerade. Hon hade ett lekrum till dagbarnen där de fick vara och mitt och min systers rum användes bara när barnen sov middag. Hon träffade andra dagmammor i området varje dag, antingen på en lekplats eller i en speciell lokal de hade tillgång till. De hade även olika projekt under året som de gjorde tillsammans med barnen under året. Jag och min syster kunde gå undan till våra rum när vi ville till våra leksaker (dagbarnen fick inte använda dem om inte vi tillät det) men vi fick minst lika mycket skäll som de andra barnen när vi misskötte oss, där var det ingen skillnad. Maten gjorde hon oftast från grunden och förberedde så mycket hon kunde dagen innan. Hon lät även oss barn hjälpa till på olika sätt i den mån vi kunde. Barnen hade en bestäm "extradagmamma" som de gick till vid sjukdom, semester eller av annan anledning. Alla barn fick den uppmärksamheten de behövde för stunden, blev tillrättavisade vid behov och ingen lämnades utanför. Detta är min personliga upplevelse och jag hoppas att det hjälper men självklart ska ni välja vilken form ni vill ha till ert barn efter hur ni själva känner. Det finns positiva och negativa sidor med båda former.
Hos en dagmamma är det _ingen_ annan vuxen som ser vad som händer under dagen. Därför jag delade med mig av min personliga erfarenhet. Något som hände när jag var 3-4 år men som alltså fortfarande hänger kvar i minnet. Jag hade dålig erfarenhet av en förskolepersonal också men då gällde det en av flera. Och det kom inga barn i skolålder och sa att de fick ta leksakerna för att det var deras mamma som bestämde.
Jag tycker inte att man kan uttala sig om man endast arbetat extra på förskola någon gång ibland. Som utbildad förskollärare får du ett helt annat synsätt där pedagogiken och lärandet genomsyrar allt. Att en dagmamma kan vara en trygg omsorgsperson visst, men det går inte att jämföra med pedagogisk utbildad personal. För min del räcker det inte med en omsorgsperson till mina barn, jag vill så mycket mer för dem och deras framtid. Därav förskola.
Vi verkar ha hittat en drömförskola! I min sons småbarnsavdelning är dom 8 barn på 3 pedagoger. Stora avdelningen är 12 barn på 3 pedagoger samt en kock/pedagog när inte det är någon mat som ska förbereddas. Dvs. 20 barn på 6/7 pedagoger. Det är ett föräldrakooperativ vilket gör att vi har god insyn i verksamheten. Om jag vore er så skulle jag kolla upp alla alternativ - gå inte på alla "hemska historier", det finns ofta bra varianter i båda alternativen.
Plumpan: Jag känner inte alls igen den bilden som du beskriver och jag undrar hur du får allt detta ifrån. Min son gick på 1-3-3½ avd och jag kan lova dig att INGEN blev bortglömd. Alla fröknarna hade 4-5 barn var och hon som arbetade 50% 2-3 som dom ansvarade för. Sen när han började på den större avdelningen var det 18 barn på 3 fröknar och likadant där ingen blev bortglömd. Jag har ju själv arbetat på förskola och jag upplever det bara positivt. Min bästa kompis har arbetat som dagmamma i många år innan hon fick nog. Budget för mat var extremt LÅG och man hade för många barn att ansvara för så NEJ dagmamma är oftast inget bra alternativ! Mycket hel och halvfabrikat för att det skulle gå snabbt.
Men Plumpan; hur kan du veta att alla dagmammor fokuserar mest på de som behöver det? Det finns bra dagmammor. Det finns dåliga dagmammor. Det finns bra förskolor. Det finns dåliga förskolor. Skillnaden är att på förskolor finns det mer än en vuxen.
Som jag skrev så är det bara årsvis i de grupper som finns på min förskola. Barnen blandas inte så 1åringar är inte tillsammans med 3 åringar tex. Tycker jag är super! Så ungarna i min dotters grupp är födda samma år och leker med varandra. De är 15st på 3 fröknar. Verkar inte va nåt problem alls än. Så så kan det va på en bra förskola. ☺
Förskola alla gånger! Min grabb gick på en avd med 16 barn på 3½ fröknar och han stormtrivdes från första stund. Han fick lära sig massor och det var ett otroligt engagemang från fröknarna. Maten var jättegod och varierande! En dagmamma har 5-7 barn att själv ta hand om och om 2-3 barn skadar och slår sig samtidigt hur löser hon det? Och vem tar hand om barnen när hon lagar lunch? Sen är det oftast mycket små utrymmen som barnen kan vara på då dagmammor oftast jobbar i sina egna hem. Sen är det oftast mindre pedagogiskt med dagmamma! Så nej dagmamma var ALDRIG ett alternativ för mig!
PS förskola/dagmamma är inte samma som när vi gick på 80-90talet!!! 😊
Hälsa på de förskolor/dagmammor som du är intresserad av. Var får du bäst feeling? Vem/vilka klickar du bäst med? Ta med dig frågor och fråga om allt, det finns inga dumma frågor! Har erfarenhet av båda yrkesmässigt - det kan finnas dagmammor som är mer pedagogiska än förskollärare och tvärt om. Det är ofta personkemi mellan föräldrar och personal som får föräldern att välja. Du ska lämna det viktigaste du har så som sagt hälsa på och våga fråga 😊 lycka till!
Min dotter går på en fantastisk förskola. Grupper på max 15 personer med 3 pedagoger. De går årsvis så min tös född 2015 kommer gå med samma fröknar och barn från början upp till skolan. Min systers son går på förskolan och därför hade jag mycket info innan min dotter började där. Den har ett högt anseende hos föräldrarna. Finns ett föräldrarråd som träffar personal och chefer några ggr om året för att diskutera verksamheten. Så jag tror att man ska kolla upp förskolan noga innan, titta på personalomsättningen och hur grupperna ser ut. Min dotter sa under julledigheten sina fröknars namn och sken upp som en sol "roligt" Värmde i hjärtat för hon verkade sakna de. De pussar och kramar om barnen vilket visar den kärlek de ger till barnen. Ville bara belysa hur bra en förskola kan vara och vad du kanske måste sträva efter för att hitta en samma klass. Lycka till!
Jag började själv hos dagmamma för att sedan byta till dagis. Första dagmamman har både jag och min mamma dåliga minnen av; tjuvrökning, lät egna barnet vara hemma sjukt osv. Andra dagmamman var väl ok själv men hon bodde granne med en till dagmamma så de jobbade tillsammans och mitt minne är att den dagmammans egna barn och deras kompisar i skolålder var taskiga mot oss yngre. Jag trivdes så mycket bättre på dagis där det fanns flera vuxna; någon snäll, någon sträng osv. Min lillebror gjorde tvärtom. Bytte från dagis till att gå hos sin bästa kompis mamma. Detta utspelade sig på 80- och 90-talet.