Hej! Vi väntar vårt första barn och har inte riktigt koll på allt som behöver planeras m.m. Jag ska föda om lite mindre än 3 månader och vi har nu börjat fundera på föräldraledighet. Tyvärr är vi inte helt överens om hur lång mammaledighet jag ska ha och det är inte så konstigt med tanke på att vi egentligen har 0 koll. Jag kommer eventuellt föda med kejsarsnitt och vet att läkningsprocessen eventuellt är längre än en vaginal förlossning och vet inte hur jag kommer må, då det är så individuellt. Jag har också tänkt amma om allt går bra och behövs ersättning ibland går det bra. Nu till mina frågor och funderingar. Är det någon som gjort kejsarsnitt som vill dela med sig av hur länge mammaledighet som tagits? Samt hur länge "brukar" man vara mammaledig? Jag trodde cirka 1 år medan min sambo säger heltid 6 månader och därefter börja jobba lite extra i veckorna när han kan vara hemma med bebisen. Jag förstår att man väljer detta själv och att allt beror på osv, men på ett ungefär då vi inte riktigt vet hur vi ska planera.
Var är jag?
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
Det brukar vara bra att ha en hel del dagar sparade för att kunna jobba deltid ett bra tag. Det brukar vara trevligare att inte ha hela babytiden ensam, utan även kunna vara hemma med barnet när det är lite större. Så vi har varvat lite, varit hemma mycket tillsammans i början, sen varvat jobb och ledighet. Det är stor skillnad på att vara hemma med ett barn som är 3 månader och ett barn som är 1,5 år. Båda åldrarna har sin charm. Sen orkar de flesta barn inte riktigt att vara på förskolan 40h+föräldrarnas restid. Det brukar vara bättre att de skolas in i tid, innan föräldradagarna är helt slut. Och kanske går 20-25 h/vecka ett bra tag tex genom att föräldrarna har 1 ledig dag per vecka och barnet då får 3 förskoledagar. Eller att föräldrarna slutar tidigare/börjar senare ett par dag per vecka och barnet då får korta förskoledagar. Så spara era dagar, ta mycket ledigt tillsammans, varva gärna ledighet med jobb. Det är mina 3 bästa tips.
Läkningen efter ett kejsarsnitt är inte flera månader längre än efter en vaginal förlossning, så det borde inte påverka ert val av föräldraledighetens längd. Vi ska dela lika, först jag 8 mån sedan pappan 8 månader.
Alla gör nog väldigt olika men jag skulle tro det är mer ovanligt att mamman börja jobba redan efter 6 månader. Det har i alla fall ingen i min umgängeskrets gjort. Då ska ju bebis precis börja smaka mat och om du helammat kommer du behöva fortsätta amma tills maten är helt etablerad. Om du inte introducerar flaska men det är inte säkert bebis tar flaska. Amning eller ersättning ska vara huvudfödan upp till ca 1 år, om du inte har en ovanligt matglad bebis. Sen handlar det nog mycket om hur ens livssituation ser ut, vad man har för förutsättningar, vad man är villig att göra för uppoffringar och vad som känns viktigast för en. Vi har valt att ha vår dotter hemma så länge som möjligt, hon är nu 2 och ett halv år och jag har varit hemma på heltid tills nu. Nu ska vi snart få en bebis till och kommer vara hemma ett år båda två. Därefter får vi se hur vi delar upp det. Men våra barn kommer inte börja förskolan förrän kring 3 års ålder, om de vill.
Jag kommer va hemma fram tills att vår dotter är ca 10 mån och sen går min man på föräldraledighet ett halvår. Jag har egentligen varit föräldraledig ca 6 mån bara då jag fortsatte mina studier efter att varit hemma en termin, men eftersom att allt sker på distans har jag kunnat vara hemma samtidigt
Ställ gärna lite frågor för det är lättare att svara på frågor än att skriva alla miljoners varianter det finns!
Det finns inga regler för hur man gör eller hur länge man är ledig. Det är många som passar på att vara hemma mycket tillsammans i början, dels för att som du redan vet - mamman kan vara i behov av avlastning för att läka och service (någon som lagar mat, servar med dricka, fixar och pysslar hemma, avlastar mellan matningarna) för att kunna amma och få igång amningen rejält. I min bekantskapskrets är det vanligt att man tar 1-6 månader ledig båda tillsammans och detta löser man på olika sätt: * Lever på sparpengar * Tar ut 10 pappadagar + 5 veckors semester, sen tar mamman ut sina 5 veckors semester och pappan är föräldraledig under dessa 5 veckor = 12 veckor (ca 3 månader) helt lediga tillsammans och ändå rätt ok med pengar. * Tar dubbeldagar eller tar ut tex 3,5 FP-dag per vecka vars och får lite pengar men mycket tid tillsammans. Efter den första tiden då båda är hemma tillsammans, så kan man välja att den ena är 100% ledig och den andre jobbar deltid (eller heltid om man inte klarar sig ekonomiskt annars). Det kan vara smart att dela på att ta ut föräldrapenning, dels kan det ge mer pengar och dels kan det göra att båda föräldrarna får ut sina egna 245 dagar. När barnet är 6-12 månader är det ganska vanligt att man börjar dela mer på föräldraledigheten tex att båda föräldrarna jobbar 2 dagar/vecka vars tex ena jobbar mån-tis och andra jobbar tors-fre eller att man jobbar varannan dag, för att dela på skötseln av barnet och att båda ska vara kapabla föräldrar och kunna veta barnets behov. En fördel är att båda föräldrarna kan vara "vuxna" på jobbet ett par dagar och sedan vara enbart föräldrar ett par dagar varje vecka. Om ena föräldern är 100% ledig och andra jobbar 100%, så kan veckorna bli väldigt långa för båda, den som jobbar saknar sitt barn och känner kanske att man inte har koll på barnets behov, den som är hemma har långa ensamma veckor med ett krävande barn. Kan man dela så blir det oftast bättre för båda och man får mer förståelse för hur mycket jobb det är att vara hemma med ett litet barn. Läs gärna gamla trådar om hur andra gjort, både här och på familjeliv. Då kan du hitta massor med tips och trix för att få ut det mesta av föräldraledigheten. Mitt bästa tips är att spara dagar under första året, så båda kan jobba deltid länge. Särskilt när barnet börjar förskolan kan det vara fantastiskt att kunna jobba tex 60% vars och ta halv eller heldagar ledigt varje vecka med sitt barn.
Helt individuellt som du skriver. Det beror nog också på lite vad man har för ekonomi skulle jag säga. Hur man väljer att dela upp dagarna osv. Tex har min man fört över alla sina dagar till mig, förutom då de 90 obligatoriska dagarna. Så jag kommer vara hemma ca 14 månader och direkt efter kommer min man ta sina 3 månader. På så vis blir det smidigt för vår dotter att börja dagis i augusti.