Hej! Tänkte höra om någon har tips på hur man smartast ska tänka när det gäller föräldraförsäkringen. Jag är just nu hemma med vår pojke som kom i oktober förra året och planerar att vara hemma året ut. Min sambo ska ge mig dagar. Sedan ska jag börja arbeta igen i januari. Frågan är om lillen ska skolas in då också.. och om min sambo ska ta den då, har hört att det är lättare för pappor att skola in. Hur ska man tänka då med dagarna, inskolningen är väl oftast två veckor..? Helst hade vi velat ha lillen hemma längre än till 15 månader, men vi vet inte hur vi ska få ihop det på nåt annat sätt. Har ju också hört att det är lättare att få plats till augusti än till januari, men dagarna räcker inte så länge... Någon son har tips/erfarenheter av att skola in 15-månaders bebis i januari..? Känns som om han kommer att vara så liten då...har farmor som erbjuder sig att hjälpa till som barnvakt men hon bor en bit bort och det är flerar månader det rör sig om så det är nog inte praktiskt möjligt...
Var är jag?
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
Okej, så om jag har fattat det rätt kan har antingen jobba heltid måndag till fredag och ta lägstanivådagar på helgen eller jobba måndag-torsdag och ta ut fp fredag till lördag och då även få jämnställdhetsbonus? Är inte mammaledig nu men de är alltid bra att ha lite koll på de här med föräldradagar och fp.. 😊
Då får man bara ta ut lågnivådagar och de får man inte jämställdhetsbonus på. Men ofta upptäcker man att man får råd att vara hemma mer tillsammans. Att man kanske inte ens förlorar pengar på att partnern jobbar 80% istället för heltid. Så får man mer tid som familj och blir även mer jämställda i förhållandet.
Okej. ☺️ Men om sambon jobbar heltid tisdag-lördag kan han ändå få fp söndag till måndag?
solskensmamman: Om sambon jobbar tex måndag- fredag, kan han då ta ut föräldrapenning lördag-söndag? Och jag som mammaledig bara tex 3 dagar/vecka? Får man jämnställdbonus då?
Jämställdhetsbonus är en bonus man får om man tar ut lika många FP-dagar (högnivå). För att kunna få ut bonusen så gäller det att den förälder som tar ut minst antal dagar tar fler än sina 60 dagar som man inte kan ge bort. Det är 50 kr per dag som man tar ut (utöver sina 60 dagar) max 13 500 kr/barn. Korta fakta om FP (föräldrapenning) och FL (föräldraledighet): * Innan barnet fyller 1 år måste man inte ta ut FP, alltså är det bäst (om man vill vara hemma länge) att ta ut så få FP-dagar som möjligt. För att ändå överleva ekonomiskt kan man ta till vissa tips och tricks. * Båda föräldrarna kan vara hemma första året utan att förlora sin SGI (sjukpenninggrundande inkomst dvs den "inrapporterade lönen" som FP beräknas på). * När barnet fyllt 1 år måste båda föräldrarna ha inkomst 5 dagar/vecka - av jobb ELLER FP, eller en blandning tex jobba 40 % och ta ut 60 % FP. Annars förlorar man sin SGI. * När barnet fyllt 18 månader kan arbetsgivaren kräva att få se att man har FP-dagar kvar för att godkänna att man får mer FL. Det är dörför viktigt att spara dagar under första året om man vill vara hemma länge. * Det är oerhört viktigt att behålla sin SGI, annars får man så lite pengar när man tar VAB eller blir sjuk själv. Det är därför jätteviktigt att man verkligen kontrollerar att man har inkomst eller FP 5 dagar/vecka . Tips och tricks: * Man kan ta ut FP över helgen om man är ledig fredag ELLER måndag. Det betyder att man kan ta ut rätt många dagar även om man jobbar 80 %. Detta kan göra att man får mer tid tillsammans. Tex om en förälder är hemma på heltid, så kan man ändå ta ut FP på båda föräldrarna. Säg att man klarar sig med att ta ut 4 FP-dagar/vecka. RÄkna då på hur mkt ni tjänar eller förlorar på att den andre är ledig tex måndag och tar ut sön + mån (ev lördag med) och får ut 2 (eller 3 ) dagar/vecka och den som är hemma på heltid tar ut tis, ons (ev. tors med). För varje dag man tar ut jämt efter de 60 dagarna man inte kan ge bort, får man 50 kr extra (skattefritt). Så dessa pengarna ska man räkna in som inkomst med! * Om en förälder inte vill vara hemma på heltid kan man dela på ledigheten tex genom att båda jobbar tex 40 % och fyller på med FP. Om barnet fyllt 1 år måste båda ta ut 3 dagar (60%) vars. Före 1 år behöver man inte fylla på med FP om man inte behöver pengarna. * Vissa kommuner har vårdnadsbidrag så att man får ut 3000 kr om man inte har barnet på dagis. Kolla upp det. Man får jobba och så, bara man inte har barnet på dagis (tex mormor/morfar kan passa eller man kan gå omlott på jobbet - en jobba rhelg eller natt och den andre dag)
Måste nog tillägga att jag själv jobbar på förskola och vet därför hur de yngsta har det, och det är därför det känns jobbigt att lämna vår lille så "tidigt". Hade gärna velat att han hade varit uppåt 2 år när han började, men ekonomin tillåter inte det, så vad göra..? Solskensmamman, jämnställdhetsbonus lät ju intressant, kan inget om det - kan du mer?
Ju mer FL pappan tar ut desto mer jämställdhetsbonus får ni, så kolla och räkna igen om det inte är bättre att ni sparar dagar under första året och pappan är hemma lite längre eller tar ut sina dagar under tiden du är ledig med... Ska se om jag kan puffa upp en gammal tråd som handlar om precis det.
Vår dotter e född i oktober 2012 å började på förskolan nu i Januari då va hon 15 månader. För oss ha allt gått bra. Jag tog första veckan å sambon andra veckan på inskolningen. Här tror jag iaf att det e rätt lika att få plats i januari som i augusti men klart till hösten ha ju fler barn precis slutat för att börja skolan. Men om man e ute i god tid å söker vilket många kommuner vill så e det nog lättare att få plats då man vill å vart man vill. Dottern vår ha klarat förskolan riktigt bra tycker vi å hon trivs å längtar dit. Men mycket handlar om att vi fått en bra förskola med bra personal å dottern trots allt va mogen för det.