Hej! Kan man äta rå falukorv under graviditeten? Eller den måste tillagas först? Tänkte mest ur listeria och bakteriesynpunkt. Jag har blivit väldigt sugen på det och undrar om det är okej eller om jag på något vis kan skada min bebis?
Var är jag?
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
Gud åt hur mycket rå falukorv som helst när jag var preggo, craving deluxe. Vår kille kom ut och mådde super 🥰
Rå falukorv på macka är supergott och jag käkade det många gånger under graviditeten. Även efter nu haha. Rå falukorv är inte "rå", den är tillagad och därmed bara kall korv. Livsmedelsverket: "De flesta vanliga korvar man köper är värmebehandlade under tillverkningen. De är alltså inte råa utan bara kalla och kan ätas utan att man först steker eller kokar dem. Några exempel på sådana korvar är prinskorv, wienerkorv, varmkorv och falukorv. Välj produkter inom hållbarhetstiden, med tanke på listeria." Kör på säger jag! :)
Skulle säga att falukorv räknas till chark och all chark måste tillagas för att ätas eller frysas. Listeria dör vid upphettning över 70grader dock inte vid frysning. Sen kan även gris innehålla toxoplasma som också behöver tillagas eller även frysas i 3 dagar innan den är säker att äta .