Blä, suck och lite jag orkar inte mer... Eller jo det gör jag, men det är smått utmattande att dottern har krupp. Vi väntade på första förkylningen och hon har hållt sig friks länge, så jag tänkte att hennes luftrör hade vuxit på sig lite i alla fall. Men fy bubblan när första "skallet" kom. Har varit på vårdcentralen och kollat upp att det inte är något annat, ex lunginflamation, för febern gick inte över på 4 dagar. Nu äntligen har hon varit feberfri i 1dygn efter 6 feberdagar och som aldrig kom under 38.5 trots alvedon och ipren. Hostan är kvar och jag blir forfarande skrämd och rädd på natten. Nu hoppas jag bara att det fortsätter åt rätt håll för dottern skull.
Var är jag?
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
Behandling Barn som brukar ha krupp behöver som regel ingen behandling, annat än det man själv kan göra som förälder. Det brukar räcka om barnet får komma upp och sitta eller stå, då minskar svullnaden i slemhinnan. Det är bra om barnet också andas sval luft, kanske på altanen, balkongen eller vid ett öppet fönster. Barnet brukar ofta bli upprört, skrika och gråta, när det får svårt att andas, vilket kan göra att besvären blir värre. Det är därför viktigt att man som förälder försöker behålla sitt eget lugn, för att bättre kunna lugna barnet. Man kan försöka få barnet att dricka ordentlig, eftersom dryck kan lindra hostan. Man kan ge nässprej om barnet är täppt i näsan. Det kan göra det lättare för barnet att andas. För att förebygga besvär kan huvudändan i sängen höjas vid förkylningar. Ovanligt med allvarliga besvär Det är sällsynt att krupp leder till allvarliga besvär, men om det händer kan barnet tillfälligt få behandling på sjukhus med till exempel kortison eller adrenalin för att minska svullnaden och underlätta andningen. Krupp går ofta över inom en vecka, och eftersom det orsakas av en virusinfektion kan den inte behandlas med antibiotika. Behandling på sjukhus Ibland behöver barnet tillfällig behandling på sjukhus för att underlätta andningen. Krupp kan behandlas med kortison i tablettform. Tabletterna löses upp i lite vatten. Som ett alternativ till tabletter kan barnet få andas in kortison. Kortison minskar inflammationen och svullnaden i luftröret, men det tar några timmar innan det börjar verka. För att svullnaden ska minska snabbare och det ska bli lättare att andas kan barnet få andas in adrenalin. Adrenalin är ett hormon som drar ihop blodkärlen vilket i sin tur minskar svullnaden i luftrörens slemhinnor. Biverkningarna av adrenalin är att hjärtat slår snabbare och att blodtrycket ökar, men det går över. Om barnet har fått adrenalin brukar det få stanna kvar på sjukhuset en stund för att se om behandling hjälper och effekten håller i sig. Behandling med medicin som andas in behövs framför allt om barnet har en väsande andning även när det vilar och tar det lugnt. Vid svårare andningsbesvär får barnet även syrgas. Om behandlingen inte hjälper brukar barnet bli inlagt på barnklinik för fortsatt behandling och bedömning av barnläkare.
För dej som undrade vad krupp är: Vad är krupp? Krupp är en vanlig barnsjukdom som beror på att området nedanför stämbanden blir svullet, oftast på grund av en förkylning. Eftersom luftrören är så smala hos små barn kan en ganska liten svullnad i svalget leda till att luften får svårare att passera. Typiska symtom är skällande hosta, heshet, väsande andning och andnöd. Besvären kommer oftast på kvällen när barnet har legat ner en stund. Krupp brukar gå över inom en vecka, men barn som har haft krupp en gång får ofta besvär igen vid nya förkylningar. Krupp är vanligare hos pojkar än hos flickor. Sjukdom hos småbarn Krupp, liksom andra luftvägsinfektioner, får barn mest på hösten och vintern. Det är framför allt barn mellan sex månader och tre år som får sjukdomen, vanligast är sjukdomen kring tvåårsåldern. När barnet är i fem- till sexårsåldern har besvären oftast försvunnit, men krupp kan förekomma upp till skolåldern. Krupp, pseudokrupp eller falsk krupp Sjukdomen kallas ibland också för falsk krupp eller pseudokrupp, men det blir allt vanligare att den bara kallas för krupp. Tidigare kallades den allvarliga sjukdomen difteri för äkta krupp.
Japp frisk sval luft hjälper. Har haft dottern i bärselen lagom påpälsad ute på balkongen när det va som värst.