Hej. Jag är gravid i skrivande stund vecka 5+6, igår var vi bortbjuden på middag och åt hjortkött, som endast var värmt till 58 grader. Tänkte inte något mer på det just då, men så idag skulle vi äta falukorv som hade förpackningsdatum 3 november och bäst före 20 december. Den hade några ljusa brun/grön/gula diffusa fläckar i sig, min sambo smakade och tyckte inte det smakade konstigt. Jag tänkte att det kanske var krydda? Fett? Vi stekte lite lagom och åt sedan. Sen började jag googla och började läsa en massa om listeriabakterier som verkar finnas i allt, särskilt kött och chark (antar att korven räknas till chark). Mår helt fruktansvärt dåligt över dels hjortköttet jag åt igår som bara var värmt till 58 grader och nu falukorven där. Hjortköttet hade varit fryst i 2 veckor innan. Kan jag ta ett prov för att kunna se om jag fått listeria? Äh fy jag mår så extremt dåligt av oro… känns som att gå på ett minfält, det sista jag vill är att göra fel 😭😓
Var är jag?
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
Det skulle jag inte vara, det är så liten risk att bli sjuk ändå och sen ännu mindre risk att det skulle sprida sig till barnet. Info borde stå på 1177 och livsmedelsverket och där du kan lära dig mer! Jag kollade Livsmedelsverket flera gånger varje dag i början 😂
Tusen tack för svar, så jag borde inte oroa mig så länge jag inte får feber?
Hej! Det är ingen fara för barnet så länge du själv inte blir sjuk i listeria, sök vård om du får feber. Verkade falukorven okej när ni åt den ska det inte vara någon fara, falukorv kan man äta rå även som gravid :)
Tillägger att de ljusa fläckarna inuti korven inte syntes efter stekning