Har köpt torkade aprikoser (ekologiska) och tänkte göra egen aprikospuré. Har googlat runt lite men alla verkar göra så olika. Vissa blötlägger bara och mixar sen, andra blötlägger och kokar, andra kokar bara... Vad är säkrast och blir bäst? Känner personligen att jag vill koka dem, behöver jag blötlägga dem innan, isf hur länge? Ska jag koka i samma vatten jag blötlagt eller byta ut det? Någon som har koll på ungefärlig koktid? Många frågor, tacksam för svar :-)
ChildofJune
Har du några frågor till ChildofJune?
Logga in för att kunna fråga ChildofJune frågor publikt eller anonymt.
Hur vanligt är det med nässelutslag vid virusinfektioner? Storasyster har haft en väldig hosta i 4-5 dagar. Och i tre dagar har hon haft nässelutslag. De blossar upp här och där och försvinner lika fort. Inatt sov hon mellan oss, och innan hon somnade låg hon och kliade sig överallt. Tänkte nästan ringt VC imorse, men då var alla utslag borta. Nu har hon fått massa igen, direkt efter att hon sovit. Vi har inte bytt tvättmedel eller liknande men tycker det är konstigt att de blossar upp som mest när hon ligger/legat i sängen... fast inga alls imorse som sagt... Och inga nyheter i kosten heller. Är det fler som har barn som får nässelutslag då de är sjuka?
Var och hälsade på och fick en rundvandring på dotterns nya avdelning idag. Hon fick gå upp på en 3-5 års avdelning nu efter jul. Den verkar bra och trevlig så, men antalet barn och personal fick mig att reagera. De är 28 barn på 3 heltider och en 75% tjänst. Är det vanligt med så stora barngrupper? Hon gick på en småbarnsavdelning tidigare, där var de 18 barn, 4 personal även om jag vill minnas att det nog var deltider där också. Är tanken att barn i 3-5 års åldern ska vara bättre på att klara sig själva? Det var en stor avdelning med många rum och när vi kom satt det ett gäng och spelade spel utan personal närvarande - visst såg det väl lugnt och trivsamt ut, men jag vet inte? Eller är det jag som tror för lite om barnens förmåga? Sen berättade de att de har olika aktiviteter då de delar upp barnen i mindre grupper, och i samarbete med den andra avdelningen osv - var båda målarrum, rim och ramsor, rörelserum, uteaktiviteter osv, de hade en egen liten innergård så att de inte alltid måste ut på stora gården - det går 90 barn på förskolan så det blir ju lätt tjockt där om alla är ute samtidigt... Hur ser det ut hos er? Vet att Skolverket tog bort rekommendationen för hur stora barngrupper som ska gälla, men alltså, såhär har det ju sett ut ett tag- hon sa att de brukade vara 32 barn på 4 heltider, och då de fick igenom en minskning till 28, kapade de 25% på en av heltiderna...
Jag skrev för ett tag sedan och frågade om kolik, då vi var ganska säkra på att vår dotter led av det. Efter samtal med BVC-sköterskan som tyckte att hennes skrikperioder var för spridda på dygnet för det och det faktum att hon blossade upp med massa utslag i ansiktet (vilket skulle kunna varit hormonplitor)och hade väldigt torr hud i övrigt, ville BVC utesluta mjölkallergi. Efter 1½ dygn med mjölkfri ersättning slutade dotterns skrikperioder. Efter 3-4 dygn var utslagen i ansiktet borta och huden blev mycket bättre över lag. Nu är vi vid den där trevliga tidpunkten efter 2 veckor då vi ska provocera och ge mjölkbaserad ersättning. Finns det någon här med erfarenhet? Har en bekant, men hennes son blossade upp med nässelutslag efter en flaska bara, så det var väl ett typexempel. Har också läst att reaktionen kan dröja flera dagar. Och jag har lärt mig, att som med det mesta, är verkligheten sällan som textboksexemplet. Så hur har det varit för er? Finns det någon som misstänkt mjölkallergi, och vid provokation så kom det inga fler symptom och ni kunde ge mjölk? Vi har idag gett fyra mål med mjölk i - första blandade vi 25/75 och de andra tre 50/50. Och än har inget hänt, på 12 timmar. Går dock som på nålar och hajar till vid varje litet skrik dottern ger ifrån sig. Hittills har det bara berott på hunger och övertrötthet. Känns lite lättare att handskas med om man vet vad man eventuellt kan förvänta sig. Så tar tacksamt emot era erfarenheter! :-)
Försöker läsa runt på nätet om när koliksymptom dyker upp, och det verkar mestadels vara då bebisen är ett par, tre veckor. Dottern är nu 11 dagar och har igår kväll och idag haft märkbart ont i magen och skrikit mycket till och från. Igår pågick det i 3 timmar, nu är vi inne på andra ikväll. Undrar om det är för tidigt för kolik? Ni som har/har haft barn med kolik, när har det visat sig första gången?
Med detta inlägg efterlyser jag rent vetenskaplig fakta som förhoppningsvis kan stilla min oro. Förstår att det kan framstå som att jag är överdrivet ängslig och orolig, men är vi inte alla det när det kommer till vår egen syn på våra barns säkerhet? Det jag vet är att risken för PSD ökar om någon av föräldrarna (eller vem som nu vistas närmast barnet) röker. Jag vet också att utandningsluften innehåller mer gifter än det rökaren får i sig, då filtret filtrerar bort en del. Och jag vet att farliga partiklar sätter sig i hud, hår och kläder på någon som rökt, och att detta kan föras över till andra personer vid kroppskontakt flera timmar efter att personen ifråga rökt. Rent vetenskapligt alltså. Det finns även ökad risk för astma/allergi. Nu är det så att vi har ett gäng personer i vår omgivning som röker. Vissa röker nästan ett paket om dagen och dessutom inne hos sig själva. Min första instinkt är att jag inte vill att dessa personer ska hålla i mitt spädbarn sen när det kommit till världen. Men det kanske är överdrivet överbeskyddande? Är det någon som vet hur skadligt det skulle kunna vara, om det är tillfällig 'exponering'? De kommer ju inte vara här varje dag, men säg att man efter första veckorna kanske får besök 2-3 gånger i veckan? Och snälla, vetenskapliga rön vill jag ha. Jag är inte intresserad av att höra hur många som mår bra och lever trots rökiga miljöer. Jag har själv överlevt trots att jag sov på mage som spädbarn, men vet också att vi numer räddar kring 60-80 barn om året genom att det istället rekommenderas ryggläge.
Är gravid i vecka 34 och igår upplevde jag en läskig smärta. Stod ute och pratade med grannen, när jag känner hur bebisen rör sig lite som vanligt, men då plötsligt strålar det som nervsmärta ner i ena ljumsken, och hade jag inte reagerat och lagt tygnden på andra benet så hade nog benet vikt sig under mig. Smärtan var liksom inte det mest akuta, så ont gjorde det inte, utan det var känslan av att benet inte höll mig uppe. Nu under förmiddagen så har jag mer molande värk som känns mer lik den som jag upplevde igår, och i båda ljumskarna. Har dock inte upplevt att benen ska vika sig. Har foglossning också och brukar ha som mest ont i ljumskarna, men detta är inte samma typ av värk. Försökte googla på nervsmärta gravid, men hittade inget direkt. Vet inte om det spelar roll, men vet att bebisen ligger med huvudet neråt, inte fixerat naturligtvis, men neråt och har legat så ett par veckor utan att vända sig tillbaka (känner ju skillnad på sparkarna under revbenen och de mindre rörelserna som sker nere i livmodern. Någon som varit med om liknande? Blir smått frustrerad då jag bara blir mer och mer isolerad och inte vågar gå ut själv längre (har ju en 2½ åring hemma bortsett från 15 timmar/förskolan) dels eftersom jag inte orkar så mycket pga av foglossningen och för att jag även har lätt till yrsel pga lågt blodtryck, trycket mot livmodern och lågt järnvärde. Är livrädd för att jag ska fall ihop ute när dottern är med mig... så kommer detta också?
Vår 2½ åring har fått feber utan andra symptom, 40 grader hade hon nu. Allmäntillståndet är bra, hon har varit lite dämpad emellanåt, men är med, leker lite smått, har ätit okej och druckit bra. Läste att det kan vara urinvägsinfektion, men hon har inte klagat över att det gör ont att kissa och har kissat normalt (hon har blöja) och det har heller inte luktat annorlunda. Någon som varit med om samma? Eller kan en virusinfektion börja med feber innan det kommer snuva/hosta? Hon har aldrig fått feber innan andra symptom annars.
För att inte riskera att bli mer påhoppad för moralpredikningar i en befintlig tråd, får jag väl starta en ny. Jag måste nämligen få fråga - När kom dessa 'nya' rekommendationer? Då jag googlar verkar Livsmedelsverket kommit med dessa redan 2008 - och ändå har jag aldrig hört om det innan? Fick mitt första barn 2011 och vår BVC-sköterska nämde ingenting om alkoholkonsumtion öht. Har förstått att det funnits en stor motvilja bland personalen på BVC att ge dessa 'nya' råd, då de anser att alkohol och (små)barn inte hör ihop, om det beror på det eller om jag bara legat gömd under en sten under dessa år vet jag inte ;-) Det som skrämmer mig en aning är att jag även hittade rapporten som ligger till grund för Livsmedelsverkets 'nya' rekommendationer... och där kan man bland annat läsa följande: [i]Författarna själva konstaterar att mängden alkohol som går över till bröstmjölken[/i] [i]är liten och därför kanske effekterna också så små att de inte kan upptäckas av de[/i] [i]mätinstrument som finns till hands. De efterlyser långtidsuppföljningar och[/i] [i]studier på äldre barn [u]för att man ska kunna dra några slutsatser om huruvida det är[/u][/i] [u][i]säkert att dricka under amningstiden.[/i][/u] [u][i] [/i][/u] [i]De flesta av det fåtal studier som gjorts under de senaste 15 åren om hur alkohol[/i] [i]vid amning påverkar barnet har gjorts av samma forskargrupp, vilket gör det[/i] [i]vetenskapliga underlaget för att ge rekommendationer i denna fråga bräckligt.[/i] [i]Antalet deltagare är också relativt litet i dessa studier.[/i] [u][i] [/i][/u] [i]Slutsatser[/i] [i]Utifrån medicinsk kunskap är det inte farligt med måttlig alkoholkonsumtion[/i] [i]under amning (d.v.s. en drink eller 1-2 glas vin vid enstaka tillfällen per vecka).[/i] [i]Det är överhuvudtaget tveksamt att tala om skador i detta sammanhang. Det hand-[/i] [i]lar snarare om vissa effekter som 10 minuters störd sömn och något minskad[/i] [i]mjölkproduktion de närmaste timmarna efter mammans alkoholintag, något som[/i] [i]kompenseras inom det närmaste dygnet om mamman inte fortsätter att dricka[/i] [i]under den tiden. Varför säger vi då att alkohol under amning kan skada barnet? Vi[/i] [i]gör det för säkerhets skull och för att det finns krav på att gränsvärden anges på[/i] [i]nationell nivå.[/i] [u][i] [/i][/u] [u][i] [/i][/u]Är det bara jag som tycker att det råder delade meningar i vad som egentligen ska gälla? Fick ju höra att Livsmedelsverket inte ger några rekommendationer utan ordentligt med kött på benen, men skulle jag läsa detta skulle jag som stor myndighet aldrig våga mig på att göra en rekommendation? Framförallt tycker jag det är lite läskigt att man kan tolka det till fördel för både för och emot - eller är det bara jag som läser det på det sättet? Min tanke bakom är enbart att reda i om det förekommer någon medicinsk risk för barnet. Jag har fullt förtroende för att de som väljer att dricka med måtta vet om sina gränser och inte är någon risk för barnet på grund av alkoholpåverkan.
Kall/varmrökt och gravad? Har till min födelsedag blivit bjuden till en restaurang som bara serverar lax... klart jag kan ta kokt, grillad eller stekt så sett - oroar mig väl mest för buffé med "dåligt" utbud. Vet att man ska välja nyförpackad/nygjord - men hur ny? Kan man räkna med att en restaurang gjort dem samma dag t ex? Och hur förvaras dem där annars? Hmm... är nog bäst att köra säkra kort.