Lära bebis somna i sängen 4,5 månad

Hej, söker tips på hur jag kan lära min lilla kille på 4,5 månad att somna i sängen. Han har sovit i egen säng från start, men tidigare alltid somnat genom amning/vaggning.



Han sov väldigt bra på natten (vaknade i snitt var 3:e till 4:e timme) fram till han var drygt 3 månader, sen vände det och på sistone är det sällan han sover mer än 1-2 h i taget, så det blir många uppvak, och ibland är han dessutom svår att lägga ner i sängen när han somnat.



Har en förhoppning om att han ska kunna somna om lättare själv om han somnar i sängen, så försöker nu lära honom det. Men HUR gör man? Har försökt några veckor, och lyckats totalt 3 gånger, då genom att jag haft honom i famnen tills han blivit riktigt sömnig, på gränsen till att somna, sedan lagt ner honom i sängen, och stått med ansiktet mot hans och händerna på hans mage och panna, och vaggat sängen med höften, länge! Men de flesta gångerna när jag lägger ner honom i sängen blir han mest bara pigg och börjar prata och tjoa och sparka.



Ni som lyckats, när la ni ner barnet i sängen? Ska jag bara låta honom ligga kvar klarvaken tills han blir sömnig eller börjar skrika? Är rädd att han ska bli övertrött.



Vi har en bra nattningsrutin för övrigt och han verkar alltid fatta när det är läggdags och somnar snabbt i famnen om jag låter honom.



Kommentarer om att helt enkelt gilla läget och låta honom fortsätta somna i famnen undanbedes, likaså tips om skrikmetoden och samsovning, det är inget för oss.
9 svar