Hej! Jag älskar ost och försöker hitta alternativen till alla de där goda brie/mögel/kittostar.. Är det någon som vet om det går att äta chavroux/getost på burk? Tänkte om de var annorlunda för för att den finns på burk.. Annars får jag glatt vänta och hålla mig tills efter förlossning..
Var är jag?
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
För att vara på säkra sidan brukar man säga att alla mögelostar bör tillagas (upphettas över 70 grader) innan du äter dem när du är gravid. Även om ostarna är gjorda på pastöriserad mjölk ska du vara försiktig. Jag gjorde brie tårta som jag körde i ugnen.
Enligt Livsmedelsverket får du inte äta någon getost alls, även om den är pastoriserad. Jag blev oxå lurad som hittade pastoriserad chèvre, men en väninna sa att just getost är undantag. Så hade jag varit dig hade jag helt undvikit getost, kommer bli extra gott efter graviditet sen, tro mig ;) Nedan är en länk till Livsmedelsverket sida på ostar du får äta och bör undvika https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad/gravida/mat-att-undvika#Ost
Du kan äta getost så länge den är tillagad, så gratinera ha på hemmapizzan, gör en pastasås eller något annat gott. Sen kan du mumsa på med gott samvete.