jag är så trött på det här med att inte ge salt. Hon äter för tillfället burk mat. Hon är 10 mån blir 11 mån nu den 21a januari. Men jag undrar om jag kan börja mixa ner det jag äter och mata henne också med det? De säger ju att man ska vänta tills barnet blir 1. eller hur gör ni?
Var är jag?
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
ja alltså jag menade mer tillsätt salt som man saltar i själv. för att undvika helt salt gör jag faktiskt inte. än så länge äter hon burkmat men jag tänkte på när hon fyllt 1 så vill jag börja ge de vi äter. och då har jag tänkt på att jag ska plocka ut mat till henne innan jag börja tillsätta mer salt för oss stora :)
Jag tror att de flesta säger inget TILLSATT salt. Om man nu kan och orkar hålla dem bort från all salt så e väl det bara kanon? Ja, väldigt mycket händer efter ett år så tror absolut att det är den tiden njurarna kan behöva på sig för att bli mer tåliga!
Man ska väl undvika salt i möjligaste mån (typ inte tillsätta i mat osv).
Laga eran mat utan salt, de små barnens njurar är inte riktigt klara och fixar inte för mkt salt. Massa kryddor kan man ju använda, färska, torkade, frysta, vitlök osv! Så gjorde vi tills hon fyllde ett, saltar fortfarande sparsamt och extra på vår egen mat om de behövs.
Vi hade aldrig buljong till sonens mat utan använde grönsaker å sånt och gjorde egen på utan salt alt köpa saltfri men de tyckte jag var svårt att hitta. Krydda upp och smakade hela tiden så de blev gott utan buljong. Sen var vi aldrig så petiga med salt som redan är i maten utan de är de tillsatta vi hoppade
Sånt som buljong och korv mm köper vi i möjligaste mån varianterna utan salt/med minst samt men låter inte bli att köpa/servera om det inte går att ordna.
Helt rätt Leo120329. Man ska undvika att tillsätta salt, men man behöver inte strunta i allt som är salt. Vår son älskar falukorv, kan lätt äta 4 skivor, men då behöver man inte ge det jätteofta, och kolla vilken korv som är minst salt. När vi lagar mat med buljong struntar vi i vanligt salt, men man vill ju inte vara utan buljongen.
Nu är det ju så att det inte är INGET salt utan försiktigt med saltet som gäller. Vår son är 10 månader och får osaltat så långt det är praktiskt möjligt, men vi överdriver inte. Barns kroppar behöver också salt, men njurarna är känsliga. Jag jobbar på neo och där får nästan alla barn (de prematura) extra natrium, så jag kan inte tänka mej att det är särskilt dödligt med pasta kokt i saltat vatten. Men där det går kan man ju ta undan av den egna maten innan man saltar.
Vi saltade inget på den maten vi lagade till sonen men däremot krydda vi på så det ändå smakade väldigt gott. Men nej inget salt innan 1år och vi är fortfarande sparsamma med saltet nu när han är två.
ja swanin jag vet det. haha.
Hon kan ju börja äta själv med :)
Saltar vi maten här hemma använder vi oss av ekologiskt örtsalt och då ganska lite. Sedan saltar vi vår egen mat mer efteråt. Han får andra kryddor såsom svartpeppar,vitpeppar mm
Mina har fått våran mat från början. Började tidigt med bitar och till första och direkt med andra. Lagar all mat utan salt och så saltar vi vuxna våran egna portion. Smidigt och gott för alla. Kryddor håller vi inte igen med förutom jättestarkt såklart. Dom flesta gillar smaken av kryddor så även bebisar.
Jag gav sonen en saltfri version av det vi åt. plus lite mindre kryddat. Fortfarande, trots att han är snart två är vår mat mindre saltad och kryddat. Vi vuxna får salta/krydda vid matbordet på vår egen mat om vi känner för det.