Någon som vet om man kan lägga tillbaka skinka och salami i kylen igen när den varit fryst i tre dagar? Och när man måste äta upp den sen? Det är omöjligt att hitta nyförpackad skinka men lika omöjligt att få upp en fryst skiva till mackan 😅
Var är jag?
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
Direkt från livsmedelsverkets hemsida: Om man är gravid och vill äta kallrökt skinka (till exempel luftorkad skinka) bör den frysas i 3 dygn innan man äter den. All skinka som är genomvärmd till rykande het är säker att äta. Du behöver heller inte frysa lufttorkad skinka om du hettar upp den innan du äter den.
självklart ska man vara noga, det finns ju bra info på livsmedelsverket att följa. Gör man det behöver man inte fundera mer. Skippa att äta den "rå" utan använd till pastasås/pizza eller liknande så den värms upp, köp i charken sen och ät inom 7 dagar.
”Solskensmamman” Det känns lite smått onödigt att trycka på att någon är ”så nojig”. Jag vill vara väldigt noga och det är inget någon annan borde ha några åsikter kring. Jag hade fått fel info och litat på den, värre än så är det inte. ☺️
Åh tack för info. Hade lyssnat för mycket på en gravid i min närhet kanske haha. Men toxoplasma då, kan man tina tex salami och lufttorkad skinka efter den varit i frysen tre dagar? Såklart jag inte måste äta det men ost och leverpastej börjar bli lite långtråkigt, vill ha något annat gott och enkelt.
Listeria dör inte i frysen utan tyvärr utan det är toxoplasma som dör i frysen. Jag brukar köpa skinka i charkdisken där de skär upp den direkt, då kan man räkna 7 dagar från det datumet man köpt.
Eftersom livsmedelsverket skriver: Listeria dör vid upphettning, men överlever frysning. Så verkar det ju lite märkligt att försöka frysa bort listeria... Om du är så nojig och absolut måste äta skinka, köp från charken och ät direkt eller frys i med bakplåtspapper/smårgåspapper mellan skivorna så du lätt får ut dem.