Alltså jag måste få komma hur ni andra som varit /är gravida resonerat kring skinka och listeria. Enligt livsmedelsverket så ska den ätas inom EN VECKA från FÖRPACKNINGSDATUMET.... Alltså, det är typ omöjligt att hitta, åtminstone här där vi bor. Alla paket är ju typ mellan minst 6-8 dagar "gamla" från förpackningsdatumet.. Min Bm höll med om att det var svårt att hitta så nypacketerat i butik och menade på att så länge jag äter upp skinkan inom en vecka från det att jag öppnat förpackningen så är det ingen fara. Hur har ni resonerat?
Var är jag?
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
Jag slutade helt äta förpackad skinka just pga att allt var packat för mer än en vecka sedan. Köpte ibland från charkdisken men körde mest på ost istället. Väldigt liten risk med listeria såklart men varför chansa? Skulle ju kännas så hemskt om man var en av de få som drabbas. Därför tyckte jag att det kändes bra att följa alla regler.
Haha nej tyvärr, haft för mycket mobiltid kring julen bara så suttit och gått in i inlägg jag kommenterat själv för att se om det skrivits något mera 🙈 hade gärna önskat notiser själv! 😊
Tack för svar 😊 en annan fråga, får du notiser när någon svarat din kommentar eller tråd? Jag får inga notiser utan måste söka upp inlägget igen. Tänkte du svarade så snabbt så du får kanske notiser och kan visa hur man får till det 😂😊
Charkskinka sägs vara bättre då det är just under processen som den skärs upp som listeriatillväxten tar fart. Såhär står det på Livsmedelsverkets hemsida: ”Det beror på att när man köper skinka i charkdisken skivas den upp från en hel bit skinka. I den hela biten skinka förökas inte listeria i någon betydande omfattning, utan problemet med listeria uppstår i samband med skivningen. Då kommer bakterier åt att växa till sig på ett helt annat sätt än i en hel bit. Detta är förklaringen till att man kan räkna inköpsdagen som förpackningsdag.” 😊
Varför utgör chark-skinka simma risker för att den är hel och inte vakuumförp.? Bara nyfiken 😊 jag tänker man vet ju inte hur länge den legat i charken heller... 😊
Hej :) jag har skippat skivat pålägg helt å hållet. Min svaghet är rökt skinka men det har jag inte ätit sen jag plussade. I övrigt paketerar jag allting i påsar eller matlådor. Äter ost och nöjer mig med det. Igår använde min svärfar samma gaffel till gurkan som på skinkan och jag hämtade en helt ny gaffel. Kanske är lite överdriven men detta är min första och då vill jag tillåta mig själv vara såhär. Kram
Jag har undvikit skivade pålägg om de varit förpackade i längre än än vecka och istället köpt över disk, speciellt julskinka nu kring jul. Åter även upp den inom några dagar bara. Har istället försökt byta ut påläggen mot avokado, ägg, ost osv då jag inte orkar hålla på och leta och är lite nojig av mig.
Första barnet var jag supernoga med datumet. Åkte alltid och handlade när jag visste att de fyllde på leverens. Åt bara samma dag som jag öppnade. Med min andra så har jag absolut inte varit lika noga. Så länge det hålls kallt och inte äter exakt på utgångsdatum. Jag har ätit några dagar efter öppnad förpackning nu säkerligen någon vecka efter det förpackats. Mycket handlar om rekommendationer och ibland är de lite överdrivna.
Jag är jättenoga med att inte äta någon färdigskivad och förpackad skinka just av den anledningen, trots att jag knappt kan äta några andra pålägg pga allergier. Men ibland lyxar jag till det och köper skinka i charken eftersom den inte har varit vakumförpackad speciellt länge, och då är den hel vilket inte utgör samma risk. Sen ser jag ändå till att äta upp charkenskinkan inom en vecka för att undvika risker🤷🏻♀️
Min barnmorska rent ut sagt sa att jag ska undvika skinkan på smörgås osv, inget problem för mig (brukar inte äta skinka som pålägg), men upphettad över 70grader tänker jag funkar för då dör ju listeria. Så har tex ätit på pizza någon gång osv men inte på smörgås (egentligen av egen preferens med) 🙂
Det var inget jag fick info om när jag var gravid, bara att jag skulle frysa pålägg(skinka, korv o sånt ) i typ 2 dagar innan jag åt den.
Så tänkte jag.. Kollade om det fanns ett förpackningsdatum o tog det Utgångsdatum som var längst. Ibland gick jag också till charken i köpte manuellt skuren. Man kan se vad som går åt o är fräschas :)