Nån här som haft sån till sitt barn? Alltså en napp med hål i och så kan man stoppa in smakprover där i så får barnet känna olika smaker. Jag tycker det verkar lite flummigt, men min man är helt bestämd att vi ska ha en sån till vår lilla. När kan man börja med en sån isåfall? Jag helammar och hon har napp.
Var är jag?
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
25 av 44 svar
Håller med dig SysterEmma! Finns ingen anledning att ge industrigröt/välling när det finns så mkt bra riktig mat att servera. Jag skulle aldrig välja att dagligen ge mina barn något som innehåller maltodextrin och tillsatta stärkelser (polysackarider=socker).
Fast att säga att det inte finns nån anledning tycker jag är att ta i. En anledning kan ju vara att det går snabbt, är smidigt osv. Isåfall skulle ju halva affären vara tom på varor, om man bara skulle laga allt från grunden. Inget bröd, ingen pasta, ingen ost osv osv. Det mesta kan man göra hemma själv. Jag förstår vad ni menar men ibland låter det som att barnmatsindustrin är några monster som skiter fullständigt i barnen och bara vill tjäna pengar. Jag kan meddela alla som tycker så att ALLA livsmedelsföretag är vinstdrivande och vill att folk skall handla deras varor. Även de som producerar havregryn, paltbröd och blodpudding.
Ja, industrigröt och välling finns det ingen anledning att ge. Det enda som är bra med dem är att de är järnberikade, men min son älskar blodpudding, leverpastej och grötpinnar med paltbröd i, bra mycket bättre järnkälla!
Jag håller med henne för fullt! Skulle hellre koka havregryn istället för att köpa färdig som man iprincip tillagar på samma sätt men som innehåller koncentrat och e-ämnen. Nej tack! Vi lagar all mat från grunden och kan då själva bestämma smak och textur. Kan självklart vara skönt med något snabbt men hon äter det oftast inte...
Nä, lchf vet jag inte om hon rekommenderar för barn, men lchf är ingenting som är förenligt med det dietister förespråkar i allmänhet (även om det kan komma att ändras) och iom att det är en så "bestämd" skara människor som förespråkar lchf så drog jag öronen åt mig lite.
Jag har inte sett programmet än. Men det ena behöver ju inte utesluta det andra. Barnet kan väl få både en broccolibukett och en smoothie då och då tänker jag. Under min utbildning har jag fått lära mig att det finns i princip ingenting som är "no-no" utan allt går att äta, bara mer eller mindre ofta. Så min hjärna är liksom väldigt liberalt inställd till all mat.
Lchf vet jag inget om, men gällde det även barn? Det behöver man ju inte bry sig om i så fall. Om du är intresserad (både som mamma och dietist) så rekommenderar jag dej att läsa den engelska boken om blw. Väldigt bra där man får veta allt om varför blw är bra.
Det hon sa om färdigs smoothies på tv igår var att barnen behöver lära sig rena smaker. Hon visade tex en smoothie som det stod broccoli överst på, men det var över 50% päron. Då tyckte hon (precis som jag) att det var bättre att ge barnet en broccolibukett och få både smak och textur. Bättre sätt att få dem att gilla grönsaker än att gömma dem bakom söta frukter (inget ont om fruktsocker nu alltså). Smakat broccolipuré en gång när jag jobbade på en avdelning för äldre barn (neo nu) och det var det vidrigaste jag ätit. Till skillnad från färsk broccoli som jag älskar. Vill att min son ska få lära sig den smaken.
Hon verkar mer inne på lchf eller? Och hon verkar vara väldigt avigt inställd mot fruktsocker och likställer i princip det med vitt socker. Ratar färdiga smoothies och industrigröt osv.
Vad är det då hon säger?
Jättebra*
Har läst på om denna kvinna, Ann Fernholm, och tyvärr måste jag säga att hon verkar gå emot mycket av det jag lärt mig under mina två första år på dietistutbildningen. Men själva tanken på att låta barnen äta själva osv är jätte tycker jag. Jag kan ju ta en del av hennes råd och blunda för vissa andra. Haha.
Tack! :)
Smakäventyret.
Nåt med smakresa tror jag. Kolla på nyhetsmorgons hemsida. Var typ sist idag.
Jag blir väldigt nyfiken på detta. Vad heter boken?
Jag funderar på att köpa den ändå faktiskt. Sonen är ju bara 8 månader, så vi har ju just startat, även om vi verkligen är inne i det. Idag pt han rent på sin bricka för första gången. Ravioli (fyra stora), tomat och sparris. Blir så lycklig när man hittar fler blw:are 😊
Och bra mat, ska det stå 😋 inte lätt när 2-åringen kommer emellan.
Ja! Känns för mig som det bästa och rätta sättet att ge en naturlig och bra introduktion till riktig och mat. Inslaget på Nyhetsmorgon 👏🏻 skulle lätt köpt boken om jag inte vore så inne i det redan 😊
Visst är det häftigt Cprinter! Har precis introducerat en kompis var son, precis som din äldsta, vägrar puréer, gröt och välling. Blw på Nyhetsmorgon i morse för övrigt. Även om de aldrig nämnde namnet.
Tack systeremma 😊👍🏻
Älskar blw! Kört med båda dock en påtvingad variant (mig inte barnet) från stora då hon vägrade både puréer och att bli matad! Lilla älskar mat och lyckades fiska upp ärtor med pincettgreppet när hon var 6,5 mån. Lyckans i hennes ögon 😍 fast hon åt dom inte bara plockade upp igen och igen. 😂
Blw står för babyled weaning. Att barnet styr tillvänjningeng till fast föda. Barnet äter helt själv från början, och amning/ersättning är huvudfödan så länge barnet önskar. Kolla blw.nu.
Vad är blw? 🙈 Känner mig lite vilse 👻
Haha, jo, men Vera är ett namn jag har på min lista för en eventuell dotter framöver 😊 Har löjligt bra namnminne annars.