Hej! Undrar om någon annan har ätit salami eller något annat som man inte ska äta när man är gravid? Åt två salami skivor på mackan i morse och kom på efteråt att det ska man ju inte göra och jag är rätt nojjig av mig..
Var är jag?
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
Jag har fryst allt kallskuret för att vara på den säkra sidan men har väl ätit ändå något kallskuret ibland. Har tre friska barn...
Norrlänning, jag skrev ingenstans att Livsmedelsverkets rekommendationer/kostråd var för skojs skull! Men man behöver inte gå och ha ångest hela sin graviditet för att man råkade äta 2 salami skivor. Tittar man på deras hemsida står det kostråd till gravida. Det står inget om att bakterierna inte skulle överleva frysen i 3-4 dygn (salami i detta fall). Du kanske har forskat vidare kring det, jag har däremot gått efter den listan och använt sunt förnuft.
Livsmedelsverkets råd finns inte bara där för att jävlas med folk, de finns av en anledning. Jag tycker att det är naivt att tro annat. Man är vara gravid i 9 månader, under den tiden klarar alla att avstå vissa grejer. Och precis som Jenny säger så förändras råd o dyl av en anledning. Man lär sig mycket nytt på 25 år.
Japp, det stämmer att utvecklingen går framåt och att forskningen hela tiden kommer på nya saker. Det är så spädbarnsdödligheten och risken för att dö i barnsäng har minskat. Mänskligheten kommer givetvis att leva vidare men det är inte vilka som klarat sig som är det intressanta utan varför några inte gjort det och vad man kunnat göra för att förhindra dödsfall och skador. Men som svar på frågan vad man gör när man råkat få i sig något så tycker jag att man ska ta det lugnt
Nä Linda, det har inget med måtta att göra. Kallskuret ska man undvika för att det kan innehålla bakterier. Det betyder inte att allt kött innehåller bakterier och man ska verkligen inte nojja om man råkat äta fel. Men risken att få i sig dåligt kött ökar givetvis med hur mycket och ofta man äter. Det är inte köttet i sig som är problemet utan risken att det innehåller smitta. Till frågeställaren vill jag säga: Ta det lugnt, oroa dig inte om du mår bra och kontakta sjukvården om du tex börjar känna dig magsjuk
Det finns risker med att äta det livsmedelsverket inte rekommenderar för gravida. Du kan få i dig listeria-bakterier. Risken är inte jättehög men den finns där.
Jag äter allt under graviditeterna. Förutom väldigt rått kött. Mina barn är helt friska. Jag också.
Tack alla som svarat, ni har lugnat mig :)
Du behöver inte vara orolig. Det är ju mest rekommendationer som Livsmedelsverket går ut med. När jag var gravid med min första så visste jag inte ens om det förrän i v12. Åt massa salami o drick vin o sånt... så fort jag fattade så slutade jag självklart. Lycka till med resten av graviditeten 😊
Ja problemet är att denna salamin jag åt var köpt idag och har ej varit i frysen..
Jag brukar äta det ibland men är då noga med att ha fryst in den i minst 3 dygn så att Bacilluskerna har dött :)
Du behöver absolut inte vara orolig säger jag! Jag åt massa sådant under mina graviditeter. Men jag frös in det ibland & tog fram från & till! Då är du mer på den säkra sidan. :) Lycka till med graviditeten :) Mvh Anna
Det är absolut ingenting att oroa sig för Jag gillar salami som tusan och tänkte kolla upp hur det funkar nu när jag var gravid Så länge man äter den före bästa datumet så är det inga som helst problem. Jag åt salami under hela min graviditet(inte varje dag förstås) och jag har fått en full frisk liten pojke som är 4 dagar idag😊 oroa dig inte över mackan du får ha flera såna över din graviditet😃
Denna kommentar har tagits bort av dess författare.