Vad började ni med när man får börja med smakportioner? Och hur mkt/ofta per dag ungefär? Helt nytt för mig så har ingen aning om vad man ska börja med
Var är jag?
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
Vad började ni med när man får börja med smakportioner? Och hur mkt/ofta per dag ungefär? Helt nytt för mig så har ingen aning om vad man ska börja med
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
Hade en mattokig bebis som protesterade högljutt om han inte fick smaka, de tre första sakerna han fick smaka runt fyra fem månader från våra fingrar blev därför hallonsmoothie , apelsinjuice och tomat 😅 Tog det dock superlugnt till sex månader då han började med gröt som snabbt trappades upp till full portion för att han inte blev nöjd och magen klarade av det bra och sedan har det fortsatt, har aldrig mixat någonting utan bara serverat mjuka saker i bitar som inte går att sätta i halsen (enda barnmatsburken han åt var från ett år så den åts från 7 månader) ☺️ Generellt är smakportioner för att bebis ska få i sig järn innan depåerna är tömda och vänja sig vid smak och konsistens och de allra flesta har redan en förkärlek till sött, lite därav sonen fick sura saker först 🙈
Idag heter det smaksensationer och får inte förknippas med smakportioner då det inte är någon portion man ger. Börja med att låta bebisen känns olika smaker, om du ex äter något, någon sås. Doppa fingret i låt bebis smaka. Lite så. Man ska alltså inte ge mat på samma sätt som man gör sen när man ska introducera mat för bebisen vid 6 mån ålder (rekommendationer). Sen är det absolut upp till var och en. Jag började med lite lite lite gröt vid 4 mån o så fick vår dotter smaka på allt vi åt. Ej stark eller för salt mat. Vi pratar inga mängder. Sen började vi med olika puréer, katrinplommon (när hon fick lite gröt, då de inte brukar tycka om smaken) O sen gjorde jag egen puré : sötpotatis och broccoli, potatis. Lite olika. Finns recept på nätet. Jag hällde i lite puré i en isform, flyttade sedan över till mindre plastlåda. Du kan förvara dessa i 3 mån i frysen. Bara att ta fram en liten kub och tina. Vår tjej älskar mat och började med smakportioner när hon var 5 månader, idag äter hon ordentligt med mat och är väldigt glad att jag började introducera mat tidigt. Men som sagt olika från barn till barn med testa dig fram. Man kan dock inte frysa mat som finns i barnmatsburkarna. Så lättare att koka eget i början, mycket billigare.
Tycker det finns jättebra beskrivet på www.bebisrecept.se hur man går tillväga och bra recept och tips på mellanmål.
Vid fyra månader efter råd av BVC. Såhär i efterhand skulle jag ha litat på magkänslan och avvakta tills efter 6 månader. Han fick så ont i magen. Det är ingen stress med smakportioner.
Tack så jättemycket för tips och råd, ska bli kul att få börja testa lite och se hur han reagerar. Solskensmamman: Är mycket väl medveten om att man inte ska ge något innan Fyra månader, och har inga planer på att sluta ge ersättning.
Gröt och puré från semper. Lite små grejer från det vi käka.
Vi började med några teskedar morotspuré. Och upptäckte fort att vår kille på 4 månader vid tillfället redan kunde svälja osv så han käkade några matskedar efter några dagar 1-3 gånger per dag. Det är väldigt individuellt, vissa klarar mycket direkt som vår bebis som nu äter allt vi äter bara de att jag mixar ner det till bättre konsistens. Och vissa bebisar äter inte alls innan 6 månader. Vår BVC sa låt de smaka på allt ni äter i rätt konsistens, och låt bebisen bestämma hur mycket hen ska äta. För att gå från ett slick på fingret till full portion på två månader är svårt annars. Vi lyssnade på henne och vårt barn blir 6 månader nästa vecka och äter nästan en full portion 👍 goda saker att börja med är såklart morot, potatis, bär, ärtor, broccoli osv. Och sen kan ni såklart mixa eran mat och ge, men salta inte för mycket i er mat då. Säkert folk som kommer vibrera av chock och säga att de är fel att ge några teskedar i början och att barnet ska bestämma hur mycket, men de är en taktik som funkar för vissa. Lycka till! Ge det tid och märker ni att barnet får magknip, låt bli att ge dagen efter och sen kan ni börja ge lite efter en dag igen. Katrinplommon är bra att ha hemma också, koka och mixa med lite rapsolja och lite av vattnet ni kokat i ifall barnet blir lite hård i magen av maten. De färdiga burkarna med katrinplommon var bara skit enligt vår BVC. Mycket bättre att göra själv! 🌼
Började med puréer I små mängder :) Bär-, frukt- och grönsakspuréer som man nästan kan dricka :) hade det först bara 1ggr om dagen och min dotter började med puréer när hon blev 6mån. det gick inte så bra i början, hon var inte så intresserad och jag trugade inte :) äta mat ska vara en positiv upplevelse. Kan hända att det blir lite klökningar/hulkningar i början men det är normalt så länge man är uppmärksam på att det inte hamnar fel.
I början räcker det med att ge smakprov av er mat och bara pyttelite. Tex att doppa ditt finger i ex såsen och låta barnet smaka från ditt finger. Sen brukar många börja med potatispuré då det är en mild smak, men andra grönsakspureer funkar också såsom ex morot, palsternacka. Sen kan man mixa lite som man vill. Jag gjorde ett storkok med grönsaker för att även få en osaltat buljong att använda vid senare matlagning. Kokade pumpa, potatis, palsternacka, lök morot, kålrot, sellerikvistar, persiljekvistar, lagerblad, och hela pepparkorn tills grönsakerna var mjuka. Sen gjorde jag följande puréer: morot & pumpa blandat, potatis & lök & palsternacka. Övriga ingredienser som kokat med valde jag att slänga. Kokade sen ner vätskan och frös in i istärningspåsar. Har senare tagit fram buljongtärningar när jag ex kokat nya puréer. Fryser in i istärningsformar och tar fram vad jag behöver och värmer upp :) man kan även blanda ut puréerna med grötpulver och vatten och får då en ”matigare” gröt som vår tös ex kunnat få till lunch om vår mat inte varit lämplig :) googla på recept för bebisar så brukar man hitta massa roligt. Finns även flera böcker att låna från biblioteken om man har möjlighet till det. Dock behöver man inte vara rädd för att krydda maten. Givetvis ska man testa sig fram, men vår tjej tyckte mycket bättre om puréer med ex örteer och peppar i (inte chili dock) än om vi inte kryddat dem alls :) sålänge du håller dig ifrån de få saker som barn under 1 år inte ska äta (finns bra listor om man googlar) så är det fritt fram att experimentera :)
Följ råden som du får av BVC. En del här kommer skriva att de gav barnen hela burkar från 3 månaders ålder, men många av dem kommer också skriva i andra trådar att barnen har magproblem och misstanke om olika allergier osv. Så för att undvika att stressa deras små magar bör man följa råden man får av vårdpersonalen istället för att följa okända människors råd på nätet. Allmänna råden brukar vara något sådant här: De första sex månaderna får barnet tillräckligt med näring genom bröstmjölk eller bröstmjölksersättning, även kallat modersmjölksersättning. Barn behöver få D-droppar från att de är cirka en vecka gamla. Vid fyra månader kan barnet få börja med pyttesmå smakprover, om hen visar intresse för maten som familjen äter. (= ditt finger doppat i din mat, någon/några gånger per dag = mycket mindre än ett kryddmått) Vid sex månader behöver barnet mer näring och energi. Då är det dags att börja med smakportioner som sedan utökas till att bli riktiga portioner. (= börja med ett kryddmått, jobba er upp mot en tesked, efter några veckor handlar det om en matsked per dag osv.) Var försiktig med saltet. Det är bra för både vuxna och barn att hålla igen på salt. Lägg gärna extra fett i maten, till exempel en tesked rapsolja per portion. Undvik livsmedel med tillsatt socker som smaksatt yoghurt, söta drycker, kakor och glass.