Hoppa över huvudinnehåll
Ställde en fråga för 6 månader sedan

Jag vill börja ge min 8-månaders bebis välling morgon och kväll. Hittills har hon bara ammat och sen fått någon puré till lunch och gröt till middag. Nu fick jag rådet av vår BVC-sköterska att byta ut två amningstillfällen mot välling. Dock så vill min dotter inte alls ta flaska, jag har provat några olika sorter men hon bara ”leker” med dem. Jag har också provat pipmugg men hon slår den bara ifrån sig. Hon vill ju helst amma men vi behöver komplettera med lite annat nu. Har ni några tips på hur jag får henne att ta flaskan?

Var är jag?

I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!

Håller med föregående om att ersättning varit lättare än Välling då den är söt precis som bröstmjölken men oavsett vad du väljer att ha i flaskan så kan man tex testa att blanda bröstmjölk med ersättning eller Välling börja med mycket av mjölken och lite av det andra så bebisen vänjer sig vid smaken. Sen kan man testa att amma, ta ut bröstet när bebisen är i full gång och stoppa in flaska istället. Man kan även testa att hälla ett par droppar på utsidan av flaska och sen gäller det att öva många gånger. Kan ju även ca bra att ha lite större hål på nappen till flaskan så det rinner in lätt i munnen (ger du Välling så ska det vara stort hål). Hoppas något av det funkar för dig

Varför byta ut amning mot välling? Jag skulle fortsätta som du gör nu och fokusera på amning och riktigt mat. Finns ingen anledning att dra ner på amning före ettårsåldern. 

Välling är ju mindre näringsrikt än ersättning (om än det är näringsrikt så innehåller ersättning mer, välling blir mer som en bukfyllnad…) så tycker det är konstigt att BVC rekommenderar välling före ersättning?