Jag hoppas att ni kan hjälpa mig att reda ut vår situation! I snart fyra års tid har jag bott tillsammans med sambon och barnen, som idag är 8 och 10 år gamla. Vi har hela tiden varit som en riktig familj och barnen var så små att de knappt minns nåt annat. Barnen bor varannan vecka även om de har varit lite mer hos oss. Under hela den här tiden har jag tagit hand om barnen på alla sätt; uppfostrat dem, fixat mat, hjälpt dem till skolan, lagt dem på kvällarna, gått på föräldramöten, skjutsat dem till aktiviteter, varit med dem t ex till tandläkaren. De betraktar mig som en "riktig" förälder och vi betraktar dem som "våra" barn. Det är viktigt för oss att barnen känner sig trygga och har ett riktigt hem och en riktig familj. Under hela tiden har barnens biologiska mor låtsats att jag inte finns, vägrat att titta på mig eller hälsa på mig när vi träffas osv. Hon behandlar dem väldigt illa och tänker bara på sig själv, så barnen behöver verkligen en riktig familj. Nu har hon börjat bråka om att jag går på föräldramöten och till tandläkaren med dem. Som vi ser det är det lika viktigt för barnen att jag är med på föräldramöten, eftersom jag mer än halva tiden är ansvarig för deras skolgång och välbefinnande. Utvecklingssamtal har jag inte varit med på, det hade blivit en knepig situation och är väl till för vårdnadshavare snarare än för föräldrar, men föräldrarmötena är öppna! Hur det är med tandläkaren t ex vet jag inte riktigt, när jag försöker läsa in mig på mina rättigheter står det att jag har försörjningsansvar t ex för dem och att jag rättsligen räknas som förälder. Jag tycker snarare att jag borde ha en skyldighet att ta dem till tandläkaren? Är det någon som kan hjälpa mig att svara på vad jag har för rättigheter/skyldigheter runt barnen? Kan deras biologiska mor verkligen förbjuda mig att ta dem till tandläkaren?