Min mamma är 67 år och har de senaste 14 åren bott själv ca tre timmar från mig och mitt syskon i en liten by i Sverige. Min pappa har inte varit i mammas liv så hon har alltid klarat sog själv och de senaste åren har hon haft ett stabilt jobb som hon har tyckt om mycket och med det också fått en stabil och bra inkomst. Vi har försökt träffas varanann månad över helgerna. Hon har inte många vänner och har inte heller haft ett så stort behov av att träffa andra, så pass litet behov som en gång per år uttrycker hon själv. Jobbet har nog varit den plats hon fått allt det på och så tröffat oss lite då och då. För ett år sedan började vi planera min mammas pension och min sambo kom med idén att istället för att sälja hans gamla lägenhet i samband med flytt till vår nya, så kunde vi hyra ut den till mamma och på så sätt kunde hon flytta till oss och min syskons familj samt till den mycket större stad som vi bor i. På så sätt är vi alla nära, speciellt nu då vi väntar vårt första barn och mitt syskonbarn blir allt större. Mamma har varit väldigt positiv till detta och efter ca ett år av planering, flytt och mycket att ordna så är hon äntligen här. Det har dock varit en process av mycket oro och stress för henne och hon har även ibland uttryckt att hon känt sig tvingad till det av mig som drivit mycket i det sedan hon bestämde sig för att tacka ja till erbjudandet. Vi har varit så noga med att ge henne valet, så det har känts jobbigt att höra just det. Samtidigt har hon flera gånger uttryckt hur detta är det bästa för henne och att det inte fanns något för henne där hon bodde tidigare. Jag kan dock inte undgå från att känna mig rädd för att hon faktiskt känner sig tvingad hit, att hon kommer tycka det är jobbigt att vara pensionär och att hon kanske blir ledsen eller deprimerad här. Oron och stressen har fått mig att inte riktigt veta var hon står, om hon har behov av mer egentid eller om vi bör göra mer. Jag känner ibland ångest i detta, har jag förstört hennes liv vetandes att hon kunnat få jobba kvar några månader till på sitt dåvarande jobb och på så sätt bo kvar? Jag står inför en föräldrarledighet om två månader och försöker under tiden träffa henne ca två gånger per vecka med eller utan min sambo. Hon träffar även mitt syskon och dennes familj lika mycket. Känner någon igen sig?