Om det är någon mer än jag som lider lite av att inte få äta brie och mögelostar kan jag tipsa om kavlis tuber. Finns både som brie och ädelost och de är pastöriserade. Inte alls lika gott som riktiga ostar, men ett okej alternativ.
Var är jag?
I Föräldrasnack så kan du fråga och besvara frågor och dela din erfarenhet med andra!
Jag åt faktisk olika ostar mer eller mindre hela graviditeten. Tycker Dick inte om blåmögelostar, men andra dessertostar åt jag någon gång i veckan, någon bit av ca 3-4 olika sorter. Både jag och mitt barn är friska som nötkärnor och har varit det hela tiden. Han är nu 4 månader. Så, ät litegrann :)
2014
Förlåt, när var det senast någon i lilla Svedala faktiskt blev sjuk av skiten?
Man ska undvika all ost som inte är hårdostar oavsett om de är pastöriserade eller ej.
Är ju lite tråkigt att koka upp brieosten innan man lägger den på kexet, men det kanske är okej om man är riktigt riktigt sugen ;) Men det får nog helt enkelt bli pastasåser och annat så man överlever :)
Linda911, ja det gjorde ju jag med. Hade läst på Livsmedelsverkets hemsida och vill inte minnas att det avråddes från lika starkt som nu. Min dotter är född okt -13. Åt även lite kallskuret å rökt om det var nygjort. Var mer orolig för toxoplasmos än listeria men nu låter det som att båda är lika illa. Hmm..
Ädelostsås är min räddning! Med typ fläskfilé och klyftpotatis... Mm!
Va? Nä fy då tar jag tillbaks allt jag sagt!
Hmm vet du när jag funderar lite på saken som tror jag att min bm sa att första trimestern är det bra att undvika helt.
Japp däremot dom mögligaste varianterna är nog att undvika och så ska man såklart vara noga med hygien och inte äta till ex brie som stått länge i kylskåpet.
Är det sant? Jag har bara gått på Livsmedelsverket att alla "desertostar" är förbjudna.
Men du, om du tittar lite noggrannare i så hittar du pastöriseras brie men även en del annan ost som oxå är pastöriserad. :)